Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Citizen science - allmänheten blir experter

Nyhet: 2017-11-13

Idag finns det många exempel på hur allmänheten involveras i forskning genom att bidra till arkiv och databaser med observationer, bilder och annan information. Under den första GPS400-konferensen lyftes både lokala och globala projekt.

Oxfordforskarna Victoria Van Hyning och Samantha Blickhan berättade om några projekt som bedrivs vid Zooniverse, en webbplattform för citizen science-projekt. I ett projekt som klassificerar galaxer har över en och en halv miljon volontärer bidragit med information. I ett annat projekt hjälper allmänheten till att transkribera papyrusdokument.
– Det är viktigt att hålla det enkelt för att icke-specialister ska kunna delta. Vi har gett dem tangentbord med de tecken som förekommer i dokumenten. Vi har även involverat dem genom bloggar, sociala medier, nyhetsbrev och arrangemang på museer, skolor och äldreboenden, sa Victoria Van Hyning.

Christopher Kullenberg har tillsammans med cirka tusen skolelever samlat in information om vad för slags meddelanden som postas på analoga anslagstavlor och i vilken form. Det är handskrivna lappar, printade papper, med och utan hänvisningar till webbplatser och telefonnummer.
– Materialet på anslagstavlorna bevaras ju inte i och med att tavlorna rensas med jämna mellanrum, sa Christopher Kullenberg.
Istället får man använda sig av digitala tekniker, som i det här fallet, då barnen har använt en app för insamling av metadata. På samma sätt används andra liknande appar för att samla in information om påkörda djur på vägen – information som sedan kan användas till att se var viltstängsel behöver sättas upp.

Karl-Magnus Johansson från Landsarkivet i Göteborg har arbetat med en utställning till 100-årsminnet av Brödupproret 1917 och ville då engagera utomstående för att få in de berättelser som glömts bort eller kanske aldrig berättats. Landsarkivet annonserade efter frivilliga som ville dela med sig av berättelser.
– Vi fick massor med svar men var tvungna att begränsa gruppen till 18 personer som fick ingå i workshops. Vi hoppas kunna använda de här erfarenheterna i kommande projekt, sa Karl-Magnus Johansson.

Läs mer om konferensen:

Samverkan och digitalisering för samhället framåt

Multisensorisk installation utmanar islamofobi

Bergsjöns bortglömda kulturarv

Kortedala - en berättelse om folkhemmet

AV:
031-7864565

Nyheter

 • Doktorander inom humaniora möts på konferens

  [2017-11-16] På torsdagen inleddes den första fakultetsgemensamma doktorandkonferensen på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Konferensen innehåller presentationer om allt från varför svenska medelklassfamiljer köper sommarstuga till andlighet i Indien.

 • Kortedala - en berättelse om folkhemmet

  [2017-11-15] Kortedala är en stadsdel med omkring 900 bostäder byggda på 1950-talet. Här finns landets första och kanske enda lägenhetsmuseum som speglar tiden mellan 1955 och 1965. Men syftet är inte bara att visa hur det såg ut, utan även visa vardagslivet med alltifrån pepparkaksbak till handarbete.

 • Multisensorisk installation utmanar islamofobi

  [2017-11-15] En karta av en engelsk gata, omgiven av skålar med små bitar av mat och kryddor, tygstycken, smycken - och så en mystisk svart låda som både pratar och släpper ut doft. Det handlar om en multisensorisk installation - en utställning som involverar alla fem sinnen. Här kan besökaren smaka, lukta, känna, lyssna och se på en liten del av världen. I det här fallet Golborne Road i London, även kallat Lilla Marocko.

 • Bergsjöns bortglömda kulturarv

  [2017-11-15] I Göteborgsförorten Bergsjön, alldeles intill höghusen i miljonprogrammet, finns en grav från år 1800 före Kristus. Anita Synnestvedt, forskare inom arkeologi vid Göteborgs universitet, driver ett projekt om vilka som bott på denna historiska plats under de senaste 4000 åren. Med en installation som fylls av berättelser från stenåldern fram till idag, vill hon visa på platsens kulturhistoriska värde.

 • Samverkan och digitalisering för samhället framåt

  [2017-11-13] Det var samverkan som byggde det svenska folkhemmet. Hur kan samverkan inom humaniora föra samhället framåt idag? Den 8-9 november hölls den första konferensen inom GPS400, Göteborgskulturer på stan 1621-2021. I det inledande panelsamtalet kretsade frågeställningen kring vad samverkan är och hur olika institutioner ska kunna samverka.

Fler nyheter

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?