Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturarvsdebatt på Lisebergsteatern

Nyhet: 2017-09-28

Vad är egentligen kulturarv? Vem har makten över det? Och vad gör vi med kulturarv vi egentligen inte vill ha? Den 11 oktober anordnar Kulturarvsakademin en mässa fylld med kulturarvsdebatt på Lisebergsteatern. Anita Synnestvedt, arkeolog vid Göteborgs universitet, är arrangör.

Vad är Forum Kulturarv?
– Forum Kulturarv är tänkt som ett årligt återkommande arrangemang där akademi och praktik kan mötas. Arrangemanget består av en mässa där utställarna är olika samverkansprojekt kring kulturarv. Projekten har var sin monter där de presenterar sig. Syftet är att fler kontakter kan skapas, nya oväntade möten kan uppstå och synen på vad som är kulturarv kan breddas.

Vad tycker du om årets program?
– Vi har nio utställare och fyra olika bokbord på mässan och har försökt att få en bred representation av fakulteter och institutioner inom GU samt de kluster som finns inom CCHS. Jag tycker vi har lyckats ganska bra. Två mycket intressanta keynote speakers tar upp tråden från Kulturarvsakademins vårkonferens, där vi bland annat diskuterade den nya regeringspropositionen om kulturarv. Maja Hagerman pratar om kulturarv i den politiska hetluften och Qaisar Mahmood diskuterar makten över kulturarvet.

Hur har synen på kulturarv förändrats under senaste åren?
– Inom akademin och flera olika förvaltningar har synen på kulturarv förändrats under senare år, men generellt i samhället är nog uppfattningen fortfarande ganska traditionell. Kulturarv betraktas av många som något som rör byggnader, fornminnen och traditioner. Den beskrivning som till exempel den nya regeringspropositionen gav är ju delvis något annat. Här beskrivs kulturarv som spår och uttryck från det förflutna, men det är också något som är i ständig förändring. Kulturarvet är därmed i rörelse och det betyder också att det är något som rör alla människor. I och med en förändrad syn på vad kulturarv egentligen är har också intresset för kulturarvsfrågor ökat under senare år, vilket regeringspropositionen är ett bevis på.

Varför är det viktigt att prata om?
– Kulturarv handlar om så mycket mer än byggnader och föremål. Frågor om identitet, tillhörighet och hur historien används i olika syften är mycket aktuella frågor i dagens föränderliga sammahällsklimat. Här är det viktigt att också prata om att det finns olika sorters kulturarv där inte allt är bra och där det kan finnas kulturarv vi inte vill tillskriva något värde och använda i framtiden. Exempel på detta kan vara hederskulturer eller nazismens ideologi. Vi behöver ha en ständig pågående debatt och dialog om detta så att inte olika grupper i samhället utnyttjar historiebruk och kulturarv i politiska syften för att främja "sin sak" och hävda rätt och makt över något som ska tillhöra alla.

Forum Kulturarv 2017

Tid: 11 oktober 2017, 12:00-16:30
Plats: Lisebergsteatern, Göteborg

Se hela programmet: Forum Kulturarv 2017

Läs mer om Kulturarvsakademin (på engelska): Kulturarvsakademin

Bild ovan: Statyn av general Robert E. Lee i Charlottesville, USA, som utlöste våldsamma demonstrationer i augusti 2017. Statyn har blivit en symbol för debatten om olika kulturarvs betydelse.

Bild vänster: Porträtt på Anita Synnestvedt

AV:

Artikeln publicerades först på: historiskastudier.gu.se

Nyheter

 • Doktorander inom humaniora möts på konferens

  [2017-11-16] På torsdagen inleddes den första fakultetsgemensamma doktorandkonferensen på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Konferensen innehåller presentationer om allt från varför svenska medelklassfamiljer köper sommarstuga till andlighet i Indien.

 • Kortedala - en berättelse om folkhemmet

  [2017-11-15] Kortedala är en stadsdel med omkring 900 bostäder byggda på 1950-talet. Här finns landets första och kanske enda lägenhetsmuseum som speglar tiden mellan 1955 och 1965. Men syftet är inte bara att visa hur det såg ut, utan även visa vardagslivet med alltifrån pepparkaksbak till handarbete.

 • Multisensorisk installation utmanar islamofobi

  [2017-11-15] En karta av en engelsk gata, omgiven av skålar med små bitar av mat och kryddor, tygstycken, smycken - och så en mystisk svart låda som både pratar och släpper ut doft. Det handlar om en multisensorisk installation - en utställning som involverar alla fem sinnen. Här kan besökaren smaka, lukta, känna, lyssna och se på en liten del av världen. I det här fallet Golborne Road i London, även kallat Lilla Marocko.

 • Bergsjöns bortglömda kulturarv

  [2017-11-15] I Göteborgsförorten Bergsjön, alldeles intill höghusen i miljonprogrammet, finns en grav från år 1800 före Kristus. Anita Synnestvedt, forskare inom arkeologi vid Göteborgs universitet, driver ett projekt om vilka som bott på denna historiska plats under de senaste 4000 åren. Med en installation som fylls av berättelser från stenåldern fram till idag, vill hon visa på platsens kulturhistoriska värde.

 • Samverkan och digitalisering för samhället framåt

  [2017-11-13] Det var samverkan som byggde det svenska folkhemmet. Hur kan samverkan inom humaniora föra samhället framåt idag? Den 8-9 november hölls den första konferensen inom GPS400, Göteborgskulturer på stan 1621-2021. I det inledande panelsamtalet kretsade frågeställningen kring vad samverkan är och hur olika institutioner ska kunna samverka.

Fler nyheter

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?