Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Citizen science - allmänheten blir experter

Nyhet: 2017-11-13

Idag finns det många exempel på hur allmänheten involveras i forskning genom att bidra till arkiv och databaser med observationer, bilder och annan information. Under den första GPS400-konferensen lyftes både lokala och globala projekt.

Oxfordforskarna Victoria Van Hyning och Samantha Blickhan berättade om några projekt som bedrivs vid Zooniverse, en webbplattform för citizen science-projekt. I ett projekt som klassificerar galaxer har över en och en halv miljon volontärer bidragit med information. I ett annat projekt hjälper allmänheten till att transkribera papyrusdokument.
– Det är viktigt att hålla det enkelt för att icke-specialister ska kunna delta. Vi har gett dem tangentbord med de tecken som förekommer i dokumenten. Vi har även involverat dem genom bloggar, sociala medier, nyhetsbrev och arrangemang på museer, skolor och äldreboenden, sa Victoria Van Hyning.

Christopher Kullenberg har tillsammans med cirka tusen skolelever samlat in information om vad för slags meddelanden som postas på analoga anslagstavlor och i vilken form. Det är handskrivna lappar, printade papper, med och utan hänvisningar till webbplatser och telefonnummer.
– Materialet på anslagstavlorna bevaras ju inte i och med att tavlorna rensas med jämna mellanrum, sa Christopher Kullenberg.
Istället får man använda sig av digitala tekniker, som i det här fallet, då barnen har använt en app för insamling av metadata. På samma sätt används andra liknande appar för att samla in information om påkörda djur på vägen – information som sedan kan användas till att se var viltstängsel behöver sättas upp.

Karl-Magnus Johansson från Landsarkivet i Göteborg har arbetat med en utställning till 100-årsminnet av Brödupproret 1917 och ville då engagera utomstående för att få in de berättelser som glömts bort eller kanske aldrig berättats. Landsarkivet annonserade efter frivilliga som ville dela med sig av berättelser.
– Vi fick massor med svar men var tvungna att begränsa gruppen till 18 personer som fick ingå i workshops. Vi hoppas kunna använda de här erfarenheterna i kommande projekt, sa Karl-Magnus Johansson.

Läs mer om konferensen:

Samverkan och digitalisering för samhället framåt

Multisensorisk installation utmanar islamofobi

Bergsjöns bortglömda kulturarv

Kortedala - en berättelse om folkhemmet

AV:
031-7864565

Nyheter

 • Museum tar hjälp av studenter för en app om Mölndals Bro

  [2018-01-31] Studenter på Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap har i ett samverkansprojekt med bland andra Mölndals Stadsmuseum tagit fram ett antal olika förslag till en app som ska förändra människors upplevelse av Mölndals bro.

 • Dataspel som väcker filosofiska funderingar

  [2018-01-19] Den som tror att dataspel bara är underhållning får tänka om. Dataspel kan i själva verket väcka djupa filosofiska frågor och iscensätta moraliska dilemman. Ämnet stod i fokus vid ett seminarium med Stefano Gualeni som är filosof, arkitekt och dataspelsutvecklare vid University of Malta.

 • Historien och samtiden studeras genom språkteknologin

  [2018-01-09] Med hjälp av språkteknologin ökar möjligheterna att studera historiska och samtida texter och kultur. Det berättar Nina Tahmasebi, som är ny postdoc vid Centrum för digital humaniora från och med årsskiftet.

 • Andrew Flinn guest researcher at CCHS/Archives cluster

  [2017-12-01] Andrew Flinn, a Reader in Archival Studies and Oral History in the Department of Information Studies at University College London, and vice chair of the UK Community Archives will be guest researcher at the University of Gothenburg during December 2017. He will be hosted by the research cluster Embracing the Archives within the Centre for Critical Heritage Studies and based at the Department of Cultural Sciences.

 • Doktorander inom humaniora möts på konferens

  [2017-11-16] På torsdagen inleddes den första fakultetsgemensamma doktorandkonferensen på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Konferensen innehåller presentationer om allt från varför svenska medelklassfamiljer köper sommarstuga till andlighet i Indien.

Fler nyheter

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gps400.gu.se/aktuellt//citizen-science---allmanheten-blir-experter.cid1529298
Utskriftsdatum: 2018-02-17